Dat een kredietcrisis over geld gaat is een associatie die ik wel kan maken. Het is uiteraard ook mogelijk dat er sprake is van een gebrek aan politiek krediet wat leidt tot een crisis. Die hebben echter (gelukkig) nooit de impact van dé kredietcrisis. Er is nu echter ook sprake van een valutacrisis. En dat gaat ook over geld, maar dan over de waarde van de muntsoorten zelf. Het wordt wel ingewikkeld zo. Want inmiddels, zo heb ik geleerd, slaat de financiële crisis over op de reële economie. Wat de banken doen is dus niet reëel en economisch waardevol? Waar begint reële economie dan en stopt het?
Op deze vragen heb ik nog geen antwoord gelezen. Het zal er in de overvloed aan artikelen over dé crisis best wel bij hebben gezeten. Nadenkend, wordt het allemaal nog vreemder. Als iets niet reëel is, is het irreëel. En wat irreëel is doet er niet toe. Dus wat banken en verzekeraars deden deed er, economisch gesproken, niet toe. Dus, zou je denken, een crisis in die sector, daar merken we niet zo veel van. Tsja, de media bericht van wel.
Les: ik had beter moeten opletten bij economie op school. Maar, laat ik reëel zijn, ik weet niet of ik er nu dan meer van zou hebben begrepen.