Leeuwarden gaat moskeebezoekers aanspreken of ze bij de gemeente willen werken. Zo hoopt men een diverser personeelsbestand te krijgen. Meer diversiteit bij de gemeente willen we ook in Utrecht. Dan moet je niet volstaan met een vacature te plaatsen in een in Nederland verschijnende Turkse krant of op een website die door veel Marokkanen wordt bezocht. De brandweer heeft een mooie aanpak ontwikkeld die vanaf de werving doorgaat tot en met ‘je thuis voelen’. Iets waar het bij de brandweer met lange diensten in het bijzonder op aankomt. Veel steun heeft men aan drie ambassadeurs; drie allochtone brandweermannen die vooral hun achterban vertellen wat het is om te werken bij de brandweer. Dat doen ze op winkelcentra, sportverenigingen én moskeeën.
De aanpak van de brandweer werkt. Er zijn meer medewerkers van een niet-westerse herkomst komen werken en spanningen die daar lang geleden over ontstonden zijn verdwenen.
Met een arbeidsmarkt die voor gemeenten voelbaar krap is en nog krapper zal worden is het van groot belang groepen aan te spreken die voorheen niet gemakkelijk aan de slag gingen bij een (lokale) overheid. Allochtonen en mensen met een functiebeperking zijn belangrijke groepen. Dat betekent anders werven, anders selecteren en anders werkgever zijn. Spannend of dat bij onze gemeente gaat lukken. De brandweer is in ieder geval een licchtend voorbeeld.