Leren en werken

Vijf diploma’s mocht ik deze week uitreiken. Diploma voor MBO 1. Behaald door jongeren die bij StadsWerken een leerwerkbaan waren begonnen in maart vorig jaar. Werken om er achter te komen wat je leuk vindt om te leren. Dat was bij vijf van de elf waarmee het team is begonnen gelukt. Eén was zich gaan bekwamen in schilderen, één in metaal en een derde was meer de groenrichting opgegaan. De diploma-uitreiking was dus een feest. Temeer daar ze, op één na, allemaal al een baan hadden. Twee van de verse gediplomeerden tekenden ter plekke een arbeidscontract bij het bedrijf Achterberg.
Voor StadsWerken als initiatiefnemer een mooi en moeilijk traject, die leerwerkbanen. De directeur heeft mij in het voorbije jaar enkele keren gepijnigd aangekeken na een verhaal over oplopende kosten. Elk team vraagt inderdaad een berg aan begeleiding. En als het mis gaat heeft personeelszaken er ook veel werk aan. En het gaat vaak mis, want 100% succes is bij deze categorie jongeren een utopie. De 45% van deze eerste lichting is al een enorm succes wetende dat landelijk het slagingspercentage tussen de 10 en 20 ligt. Maar goed, al die onvoorziene extra moeite en kosten zijn peanuts als je zo een diploma-uitreiking meemaakt. Ook dat is een moment van leerwerk.

Published by

Robert

Na lange tijd politiek actief te zijn geweest in Utrecht, een communicatieve en participtierijke omzwerving, ben ik nu bezig bij WIJ 3.0. Daar ging het opzetten van Wijkbedrijf Utrecht aan vooraf. Dar heb ik vanaf 2013 leiding aan gegeven. In 2015 is Wijkbedrijf mee gefuseerd met enkele andere Utrechtse organisaties tot WIJ 3.0. Gezamenlijk kunnen we meer betekenen voor iedereen die op een dood punt in zijn leven is beland, ver van de arbeidsmarkt is afgepakt en wil werken aan re-integratie en maatschappelijk herstel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *